Kongshallen på Avaldsnes

Skisser er lagd der Olavskirken kjemper med plassen om en kongsgårdshall med tårn like inn til kirken. Førsteinntrykket er at en slik arkitektonisk og politisk løsning aldri ville ha funnet sted i middelalderen. Kirken og kongshallen kan ikke ha stått samtidig. Olavskirken ble reist 1250 så kongshallen må ha blitt revet før den tid. Kongshallen må ha vært uten interesse for Sverre Birkebeinerkonge og kong Håkon Håkonshall. Funnet av Erkebispegården på Stranden i Bergen, under Nykirken viser rivning av monumentalbygg for å gi plass og byggemateriale til nybygg.
Kongshall på Avaldsnes er nevnt i Olav den Helliges saga der Asbjørn gikk fra Visnes til Avaldsnes, inn i kongshallen og hugg hodet av Tore Sel. Olav var inne i hallen så vi er før 1030. Hvem reiste hallen i så fall? Olav Trygvason? Hva hadde sagafortellerne fått høre om hallen? Kanskje der også var en tømmerhall før der kom en steinhall, slik trekirken kom før steinkirken? Kanskje en tømmerhall på grunnmur av stein? Hva med importerte byggemetoder på dette norske utfartspunktet? Puslebitene ligger der, men stoler vi på dem?

Nå får vi se om ikke historiefortellingene eller sosialt press påvirker arkeologien. Når ble kongshallen reist og når ble den revet? Hva har stått igjen som åpen grunnmur, og hva har den tatt imot av daterbare gjenstander? Når ble grunnmuren fylt igjen for godt? Det er godt vi er klartenkte og ikke forfengelig småadel. Avaldsnes kunne ha blitt en by.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon