Fløyen i Bergen

Jeg beundrer bergensernes evne til å begeistres over  seg selv. De må ha lært det på Stadion og av Ove Thue: “Vi e di Beste, heia Brann!". "Byen e' Bergen og laget e' Brann, stedet e' Stadion og syng alle mann!" Jeg var på Stadion da sangene ble introdusert i 1976. Som Haugesunder ble jeg forbløffet, men Bergenserne lo rått. De mente sannheten var kommet fram.
Bytt navnet Fløyen til Floien, Floifjellet, Flow, Bergen Flow. Fløypassningen. Navnet kommer ikke av at der var en vindpølse eller et flagg der hvor restauranten er. Fjellet er større enn som så. Før toppen er der en floi, en myrlendt flate med sund-form. I dag sees flere oppdemmede vann etter en annen, men her oppe har der antagelig vært en torvressurs.
En annen betydning kan være at fjellet har vært som en vegg, en fløy i naturen. Denne forklaringen er litt vanskelig å få til å sitte. Om vimpelnavnet skal være introdusert den gang Holmen ble hovedsted i Bergen; hva het fjellet før den tid?

På Avaldsnes kongsgård på Karmøy finnes Flagghaugen. Den kan ha hatt en vimpel som vindvarsler. Finnes navnet Flagghaugen i Bergen?

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon