Årabrot

Mens vi er inne på misforståtte navn så er Årabrot en klassiker. Både dumme og kloke menn har sagt at det er stedet der årene ble brutt dersom man rodde for nært land. Visdomstenner blir trukket.
Navnet må deles i Åra som betyr en elv, en åre, og Braut som betyr en brøytning, en vei. Dermed betyr Årabrot et sted der en elv brøyter vei gjennom landskapet.
Storslagent blir navnet når vi nevner Arbroath i Skottland. Arbroath er en by på 24 000 innbyggere og navnet forklares som av pictisk opprinnelse.
Da kan det tilsynelatende germanske Årabrot ha blitt gitt av skotske bosettere på Vestlandet. Det kan også forklare de Årabrotnavnene som ikke ligger til en elv i landskapet. Det er gårder der skotter har slått seg ned og gitt gamlenavnet til gården sin.
Dersom Årabrot er germansk har norske/danske bosettere i Skottland gitt navnet til det terrenget som passer. Arbroath har en elv som renner ut i havet. Arbroath passer.
Saken er å gå bort fra naive forklaringer og heller se sammenhenger. Skotsk/norsk samkvem har lang tradisjon.
Tysk og gammeltysk for åre er Ader, så kanskje vi står foran et pictisk navn i Norge?
Årabrotsteder er Årabrot på Tjøsvoll, Åkra, Karmøy; Årabrot på Kvala, Haugesund og Arbroath i Angus på østkysten av Skottland. Alle har elv og større nedslagsfelt, et komplett livshabitat.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon