NyNavn for underholdningens del

Oslo gikk foran med navneskifte fra Christiania til Oslo. Well done.
Vi må ha nytt navn på Kristiansand og Kristiansund. Oslo klarte å kvitte seg med Christiania-navnet.
Kristian kvarts rykte for ingeniørframvekst er ufortjent fordi dette var tysk teknologi, bla gruvedrift, med sin egen livskraft.

Kristiansund blir til Freya for gudene og menneskenes skyld. Fosnanavnet er fint, men Freya finner gjenklang i angel-saxernes engelske verdensspråk. Markedsføring: Om julenissen kom fra Rovanjemi, så kom Freya fra Freya!

Bergen blir til Bjargvin. Antakelig var det hollendere og tyskere som vrengte navnet fra Bjargvin til sitt familiære Bergen.

Trondheim blir til Nidaros uten diskusjon. Bakgrunnen er for svær til at det skal framkomme diskusjon. Debatten om Trondhjem/Trondheim skapte uheldig sterk tilknytning til begge variantene. Trønderheimen er som Bondeheimen. Nidraos’en er stedet, utløpet. Trondheim er mer enn Trøndelag. Byen er sentrum for landet vårt mellom Stadt, Jemtland og Rana. Nidarosen er nøyaktig stedsangivelse.

Lillehammer skadet omdømmet sitt med Lillyhammer. Bytt til Mesna før det er for sent.

Stavanger blir til Tunga, som er en versjon av Stavanger, Tungeneset er Staf’en i *Stav* og *anger* er sammenknepningen i landskapet mellom Sola og Hinna, der landet henger sammen. Smak på navnet i deepthroat form: Tonga.

Kristiansand blir til Otra. Oder-Neisse forbindelsen der folk vandret fra og til og videre opp Setesdalen/Seidisdalen, som nabodalen Fyresdal/Føringsdalen.

Tønsberg blir til Tunsberg, eller Oseberg som Sandefjord blir til Gokstad?

Fredrikstad blir til Glomma. Det heter allerede Glommen der. Glåmenden?

Haugesund blir til Havgard, Haugard, eller Skard.

Kopervik blir til Kauparvik, Kauparborg. Om de ikke er greie må de hete Trelleborg.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon