Skeptiske barn

Som søte små barn fortalte lærerne våre at Harald Hårfagre lå inne i Haraldshaugen, under steinhellen. De tomme historiske kildene kan ikke si noe om saken. Derfor er det fritt fram for de små barna å komme med sine egne forestillinger. Nå skal de reise en statue som er dobbel så stor som dem selv. Harald Hårfagres relevans for Haugesund er barnets forestilling om sine forfedres storhet.

Det er enda ikke for sent å stoppe arbeidet med Hårfagrestatuen på Havnaberg. Betal ut kunstneren for statuen og glatt ut fundamentet. Plant et visdomstre, sett en benk der og la de verdige få sitte og nyte utsikten.

Fundamentet kan også brukes til en Snorrestatue. Det vil være voksent. Han som satte Haugesund inn i verdenslitteraturen. Han kan takkes med en åremålsstilling på Høyskolen så Haugesund kunne forske fram et historisk verk utenom bygde, båt og butikkhistorien. Haugesund har gjort Skårestrand til et tomt kapittel i historielitteraturen.

Karmøy har fått til sitt eget fagverk, “Karmøys Historie” der perspektivet går fra istid til nåtid. Når Haugesunds historieskriving begynner 1835 blir det vanskelig å gjøre krav tusen år tilbake i tid.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon