Dativ flertall er min venn, ...

Onkel Snorre: "á Haugum" dativ flertall; "ved haugene". Altså gjelder det ikke vår tids Hauge, bydelen, men hele gravhauglandskapet "við Karmtsund". Hvor langt er Karmsund når der skal være et Haugasund med seileretningen "utnordr"? Er Karmsund lésiden fra Salhus og sørover til åpning, utsudr, mot Boknahavet?
"útnorðr" Retning nord, ut av sundet. Haugasundet?
Dimensjonene er nok større enn Smedasundet og bydelen Hauge. Det gjelder hele landskapet som sett fra f.eks. Salhus.
Her er et Karmsund og et Haugesund. I dag er sundet Haugesund ute av soga. En ny by har overtatt navnet. Gravhaugene ved nordre del av dagens Karmsund, fra Salhus og nordover kan ha gitt opphav til Haugesunds-navnet.
Haugområdet må utvides til Kvalahaugen og haugene på gamle Steinsnes og Austerheimsgårdene. Disse haugene og gården Gard kan ha vært egnet som kårbolig og gravsted for HH, så gamlingen ikke kom i veien for andre enn seg selv.
Snorre så ikke haugen. Han så steinene og kirken, grunnmuren av denne kirken er i dag fyllmasse i Haraldsstøtten, sammen med hodesteinen og fotsteinen. Gravhaugen lå en annen plass i retning utnord. Polarstjernen i dag ligger over Kvalahaugen. Der er en annen haug vest for Kvalahaugen og en annen haug øst for Kvalahaugen for posisjonsavvik over århundredene. Kvalahaugen har utsikt til både Bokn og Siggjo, merkesteiner for riket Rogaland.
Sprengningsarbeidet på vegen mellom gravhaugene er snart ferdig.

Kommentarer

Populære innlegg fra denne bloggen

Visit Bergen after Zelensky’s speech to the Norwegian Parliament 30th March 2022.

De Rikes Miljøkrav

Slik går det mot Korrupsjon